Välkommen, .

Vintageobjektiv

Vi säljer äldre objektiv till förmånliga priser. Anledningen till att köpa äldre objektiv är enkel - du får hög kvalité till ett billigt pris. Många av objektiven vi säljer har varit testvinnare och kostat multum för några år sedan. Priserna har sedan fallit i takt med att kamerahus har fått nya fattningar och de gamla objektiven inte har kunnat användas längre.

Med formaten m4/3 och NEX finns nu möjligheten att återigen använda dessa gamla dyrgripar. Tack vare att sensoravståndet är så litet går det att med hjälp av adaptrar sätta på objektiv till utdöda system. Givetvis fungerar även objektiv från nya system också!

När man med hjälp av en adapter kopplar på ett gammalt objektiv går man miste om eventuell autofokus. I fallet med manuell fokus kan vi säga att det har gjort fotograferingen 100% roligare. Det är dessutom väldigt snabbt att göra!  I nästan samtliga fall så finns det även en mekanik som gör att bländaren sluter sig när du ändrar värdet. Automatiken är alltså borta. För att kunna fokusera enkelt i det fall det är riktigt mörkt så kan du bara öppna bländaren, fokusera och sen stänga den igen.

Även EXIF-information om bländare och objektiv försvinner men åtminstone objektivinformation är enkel att lägga in igen!

För att kunna fotografera med objektiven måste man göra ett par inställningar. Först måste man på Panasonic och NEX-kameror se till att kamerorna tar bilder trots att de inte känner av ett objektiv. För det andra så slutar vissa Automat-program att fungera på kamerna. Använd med fördel A/S/M-lägena på dina kamera så justerar kameran resten. P.S. Det lättaste är att fotografera i A-läget. Öppna och stäng bländaren som du vill på objektivet så anpassar sig kameran!

Panasonic
Menu > Rec > Shoot w/o Lens

Sony NEX
Setup > Release w/o lens
 

Vintageobjektiv på digitalkameror

Vill du ha ett riktigt bra objektiv utan att behöva betala hur mycket som helst för det? I så fall är vintageobjektiv något för dig. Gamla objektiv är ordentligt gjorda med inget annat än kvalitet i åtanke. Objektiven var riktigt dyra när de var nya, men nu när digitalkamerorna har tagit över så är det få som använder de gamla vintageobjektiven vilket har gjort att de blivit väldigt mycket billigare nu de senaste åren.

Allt du behöver för att kunna använda dem är en adapter så att de passar på din nya kamera. Du bör dock tänka på att eftersom du använder en adapter så funkar inte autofokus. Men det blir bara mycket roligare, och mer känsla att fokusera manuellt. Ta ditt fotograferande till nästa nivå med ett riktigt grymt vintageobjektiv som passar på din nya kamera. Du lär inte få ett bättre objektiv till en billigare peng på något annat sätt.
 

Linsadaptrar för m4/3 och NEX-kameror

Har du köpt ett vintageobjektiv till din digitalkamera? I så fall behöver du troligtvis en adapter eftersom passningen har förändrats mycket genom åren. Adaptrar eller kamerafattningar till m4/3 och NEX-kameror behöver inte alls vara varken dyra eller svåra att få tag på.

Oavsett vilken kamera du har som du tänkt använda ditt vintageobjektiv på så finns det garanterat en adapter som passar. Du kan hitta adaptrar till de flesta kameror för under 250kr. Adaptrarna är små och nätta, du skruvar bara på dem på kameran som ett vanligt objektiv, sedan skruvar du fast objektivet i adaptern för att montera fast objektivet på rätt sätt.

Den enda nackdelen med att använda en adapter är att autofokus försvinner, men det är oftast inget man saknar ifall man är van att använda vintageobjektiv. Ställ in kameran på A/S/M-läge för det absolut bästa resultatet.